A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад
"Центр професійного розвитку педагогічних працівників"
Безлюдівської селищної ради

20 лютого вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні

Дата: 18.02.2022 14:08
Кількість переглядів: 88

20 лютого вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні. Від часу трагічних подій на майдані минуло майже 8 років. У молодшій школі вже навчаються діти, які не застали цих подій. А в старшій — ті, що мають ще дуже «дитяче» бачення і розуміння історичних процесів. Як не перетворити вшанування Героїв Небесної Сотні у скорботний захід? Пропонуємо кілька ідей для уроку-дослідження.

Про Героїв Небесної Сотні молодшим школярам

Із молодшими школярами можна для початку подивитись мультфільм «Щедрик». Він створений у жанрі пластилінової 3D-анімації та має чудовий акомпанемент Олега Скрипки та Ле Гранд Оркестр. Обговоріть з учнями:

• Хто головні герої мультфільму?
• Де відбуваються основні події?
• Чому мультфільм називається «Щедрик»? Чим так щедро ділились герої?

Далі — покажіть натхненні відео спільного виконання Державного Гімну у новорічну ніч на Майдані. Розкажіть коротко, чому так багато людей зібрались на Майдані Незалежності в той час. Поясніть, що вони не просто святкували Новий рік, вони боролись за свої права жити у вільній демократичній європейській державі і протестували проти свавілля і беззаконня.

Залежно від віку можна сказати, що першими на протест вийшли саме молоді люди, і коли їх жорстоко побили — повстала вся країна.
Запитайте в учнів:
• Чи можна вважати таких людей героями?
• Кого і чому ми можемо називати героями?
Якщо дозвлятиме час — можна підібрати фото та відео мистецько розписаних касок майданівців, перформанси піаністів, які демонструватимуть бажання мирно вирішити всі питання, і потужну творчу енергію.
На жаль, кульмінацією подій Революції Гідності стали масові вбивства в центрі Києва 18–20 лютого. Тому саме в ці дні ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні. Небесної — бо вони, як ті ангелики, дивляться на нас з небес і дуже хочуть, щоб ми й далі зберігали стійкість та віру в себе і Україну.« Казка про Майдан» Христини Лукащук також може стати вам хорошим помічником у проведенні такого уроку.

Про Героїв Небесної Сотні учням середньої і старшої школи

Із учнями середньої та старшої школи можна організувати вже справжню дослідницьку роботу. Для цього об’єднайте їх у пари/групи, дайте завдання ознайомитись із такими матеріалами на вибір:
•  комікс «Історія з Майдану»;
•  матеріали виставки «Мальована історія Майдану»;
•  свідчення з книги «Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності»;

Ще один хороший вид роботи — запропонувати учням самим записати такі свідчення чи відеоролики, опитавши рідних та знайомих, і передати зібрані матеріали до музею. Значущість такої роботи для учнів підніметься в рази.
Важливу роль у питаннях пам’яті відіграє і саме місце події
Якщо є така можливість — відвідайте Майдан Незалежності та Алею Героїв Небесної Сотні. Стенди з короткою історичною інформацією, яку можна почитати і обговорити тут, доступні цілодобово. Можна також записатися на екскурсію від Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції.
Якщо не маєте змоги відвідати Майдан Незалежності, завантажте мобільний додаток з аудіоекскурсією «Hidden Memories» («Приховані спогади»). Це результат спільного німецько-українського проєкту ГО «CRISP — Crisis Simulation for Peace e.V.» та ГО «Іскра», що доступний у AppleStore і GooglePlay.
Команда проєкту «Приховані спогади. Продовження» з 27 учителів, ГО «CRISP — Crisis Simulation for Peace e.V.» та Київського освітнього центру «Простір толерантності» підготувала навчально-методичний посібник для роботи з чутливими та контроверсійними темами сучасної історії України.
Тож після опрацювання історичних джерел на тему Революції Гідності можна перейти до обговорення.

Міністерством культури та туризму України виготовлені соціальні відеоролики під назвою «Відзначення Дня Героїв Небесної Сотні».
Відеоролики мають позитивні експертні висновки Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення щодо використання їх в просвітницькій роботі.

Ресурс доступу : https://fex.net/uk/s/md15zma

Лист МОН


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень