A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад
"Центр професійного розвитку педагогічних працівників"
Безлюдівської селищної ради

Цьогоріч 19 травня українці по всьому світу відзначають День вишиванки

Дата: 19.05.2022 11:30
Кількість переглядів: 42

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.

День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня.

В 2022 році День вишиванки припадає на 19 травня.

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського Національної академії педагогічних наук України запрошує вас 19 травня 2022 р. у Міжнародний день вишиванки приєднатися до Всеукраїнського онлайн-флешмобу «Вишиванка – оберіг українського народу».

Одягніть вишиванку на знак єдності всього народу, адже вишиванка – це унікальний, потужний оберіг, у якому зафіксовано генетичний код української нації. Через війну дехто з нас не може піти у вишиванці на роботу чи на навчання, проте можливо вбратися у неї вдома. Відтак зробіть світлину та викладіть у соціальних мережах, а також надішліть фото на електронну адресу metodist08@i.ua для підготовки відеосерпантину.

Нехай День вишиванки об’єднає українців по всьому світу, а магічні прадавні узори-символи додадуть нам сили для перемоги над ворогом!

Бережімо традиції! Любімо Україну! Україна переможе!

Відео-презентація «Світ гармонії та краси: українська вишиванка» (з електронного архіву ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського)

I частинаІІ частина


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень